Pelbagaikan resipi masakan ikan betok bergantung kepada kepakaran dan keberanian tukang masak meneroka masakan baru.
Semuanya boleh dijadikan sumber makanan dan pendapatan.
____________________
PUSAT DAGANGAN PULAI 003021717-M
Pelbagaikan resipi masakan ikan betok bergantung kepada kepakaran dan keberanian tukang masak meneroka masakan baru.
Semuanya boleh dijadikan sumber makanan dan pendapatan.
____________________
PUSAT DAGANGAN PULAI 003021717-M
Resipi acar hijau , masakan orang Kampung Pulai, Melaka.
Ada dua cara,
Pertama semua bahan dimayang halus, seperti bawang merah atau bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau dan tomato hijau.
Rempah ialah jintan , ketumbar, dan buah keras. Kerisik juga dimasukkan untuk tambah sedap. Boleh juga gunakan rempah gulai kurma atau rempah acar ikan dan buah.
Timun dipotong panjang seinci , dan bawang besar dibelah empat.
Acar hijau mesti kelihatan hijau dan ikan betuk hendaklah digoreng garing .
_____________________
Laut penuh dengan ikan, juga sungai , paya , belukar, rawa, tali air, parit , alur, anak sungai, semuanya Allah cipta untuk manusia makan dan minum. Laut juga sebagai jalan perhubungan.
_____________